top of page

Kennel Faouziah's

Vad kul att just du hittat till den här sidan, faraohunden i allmänhet och till min uppfödning i synnerhet!

 

Jag har haft faraohund sedan slutet av 80-talet och för mig är det den absolut härligaste rasen som finns. De är glada, roliga, tokiga, aktiva och fantastiskt vackra och jag skulle aldrig vilja vara utan dem. Det är en mångsidig ras som fungerar både som utställningshund eller till kapplöpning, älskar att arbeta tillsammans med sin ägare till exempel i rallylydnad eller freestyle, men även mer självständigt inom nose work eller viltspår. Faraohunden är dock inte någon renodlad tränings- eller tävlingshund, utan behöver motivering annan än bara arbetet självt för att prestera på topp. Samarbetet mellan förare och faraohund ska bygga på glädje, belöning, trygghet och humor. Ibland är det svårt, men man har aldrig tråkigt!

 

Som faraohundsägare är det en fördel om man har en extra skopa tålamod, för det är inte säkert att det är något faraohunden själv bjuder på. Det går snabbt mellan retning och handling och ibland kan faraohundens starka jaktinstinkt ställa till problem. Rasen kan också vara ganska verbal och man bör nog ta med i beräkningen att man kan få höra ett och annat skall när den är glad och uppspelt. Faraohunden är en ras som kräver ordentlig med motion, gott om sällskap och en lagom dos träning för att utvecklas till den där trevliga kompisen man önskar sig.

 

Faouziah's är en liten kennel i hemmiljö och mina hundar är först och främst familjens högt älskade sällskapshundar, precis så som jag önskar att alla hundar jag föder upp ska få ha det. Kenneln registrerades 1999 och vi har i genomsnitt haft 1 kull vart till vartannat år. Alla lika värdesatta och efterlängtade. Här hemma föds det valpar endast när jag själv är intresserad av att kombinationen ska ta avelsarbetet framåt, och aldrig någonsin för att ha valpar för att kunna sälja fler gånger om året. Faraohunden är en unik ras och avelsarbetet förtjänar att vårdas utefter det, både i tanke och handling. Rasen ska bevaras, men samtidigt förbättras, så att fler får möjligheten att dela sina liv med dessa underbara hundar.

 

Under tidigare år var vi oerhört aktiva inom utställning, men även lure coursing och rallylydnad, och toppade vinstlistor både i Sverige och i övriga Europa. Vi var vinstrikaste uppfödare av rasen i Sverige 2009, 2010, 2011 och 2013. Vi har ägt eller fött upp vinstrikaste faraohund i Sverige 1999, 2000, 2004, 2005, 2010 och 2011, vinstrikaste faraohund i Norge 2004, vinstrikaste faraohund i Danmark 2004, 2006 och 2008, vinstrikaste faraohund i Finland 2004 och 2006 samt vinstrikaste faraohund i Kroatien 2007. Faouziah's faraohundar har dessutom kammat hem grupp-, BIS- och SBIS-vinster i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Estland, Tyskland, Holland, Belgien, Kroatien, Rumänien, Ungern och USA. Även inom lure coursing, rallylydnad och viltspår har Faouziah's visat framtassarna med titlar, vinster och nya rekord.

 

Idag är jag själv långt ifrån lika aktiv inom hundsporten. Det har dock inte förändrat min inställning till uppfödningen. Jag strävar hela tiden efter friska och sunda hundar med ett öppet, glatt och tryggt temperament. Självklart ska de även ha en rastypisk och vackert exteriör. Det är viktigt för mig att ta hänsyn till alla dessa parametrar, så att vi även lämnar efter oss friska, lättsamma och vackra faraohundar. Ett bra avelsarbete har inga genvägar, det är hårt jobb, tar tid, kräver tålamod, beslutsamhet, kunskap, passion och en hel del skinn på näsan.

 

Jag ser gärna att mina valpköpare är aktiva i någon form av hundsport, men det kommer alltid alltid att vara absolut viktigast att hunden får ett kärleksfullt och engagerat "for-ever-home". Det känns viktigt att ha en god kontakt med våra valpköpare och många av dem har faktiskt blivit våra mycket goda vänner under årens lopp. Extra varmt, om än vemodigt, känns det när gamla valpköpare kommer tillbaka för en ny valp, när de förlorat sin åldrade vän.

 

Våra valpar lämnar vårt hem vaccinerade, avmaskade, id-märkta och veterinärbesiktade. De är självklart registrerade i SKK och i de fall de exporteras har de även exportstamtavla och pass. De har med sig sina valppaket inklusive information om rasen, kenneln och den specifika valpen. Vi ser sedan väldigt gärna att våra valpköpare höft- och armbågsledsröntgar, ögonlyser och patellaundersöker sina hundar vid 1 års ålder. Allt för att vi ska kunna fortsätta vara den faraohundskenneln som gör och har högst statistik på hälsoundersökningar i Sverige.

 

Välkommen till oss med dina frågor om rasen, våra hundar och vår uppfödning.

bottom of page